niedziela, 9 lutego 2014

Drożdżowe dietetyczne ciasto z budyniem czekoladowym



Ciasto doskonałe dla osób dbających o linię lecz lubiących łakocie, robi się je bardzo szybko i przede wszystkim przepis jest prosty. Jeden kawałek to średnio 70 kcal :)






Składniki:

300 g mąki pszennej;
1 jajko;
20 g masła;
150 ml mleka;
1 opakowanie cukru waniliowego;
szczypta soli;
20 g drożdży;
0,5 budyniu czekoladowego.


Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy masło, rozczyn, szczyptę soli, jajko i ugniatamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Gdy ciasto już nam wyrośnie rozwałkowujemy je i przekładamy do keksówki, robimy wzdłuż formy rowek do którego wlewamy budyń. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz